Power Electronics mcq - power electronics Multiple Choice Questions - Electrical input

Sunday, August 5, 2018

Power Electronics mcq - power electronics Multiple Choice Questions

                                                   Power Electronics mcq



power electronics multiple choice questions -

1.       A single phase full bridge inverter can operated in load commutation mode in case load consist of
            (a) RLC underdamped
                        (b) RLC critically damped
                  (c)  RLC
        (d)   RLC overdamped

          Ans – a

2.       The typical value of SCR for modern alternator is
(a)    0.5
(b)   1.0
(c)    1.5
(d)   2.0
Ans—a

3.       Which statement is true for latching current of the following  ---
(d)   It is related to turn on process of the device
(e)   It is related to turn off process of the device
(f)     It is related to conduction process of device
(g)    Both (a) and (b)
Ans----d


4.       The form factor for half wave rectified sine wave is—
(a)    1.45
(b)   1.51
(c)    1.57
(d)   1.61
Ans---c

5.       full-wave rectified sine wave, mean value is---
(a)    0.60im
(b)   0.61im
(c)    0.636im
(d)   0.386im
Ans ---c

6.       A thyratron is a ----
(a)    gas-filled triode
(b)   vacuum tube with four electrodes
(c)    gas-filled diode
(d)   all of the above
Ans –a

Q.. silicon controlled rectifier is  ---
(a)    Device with two junctions
(b)   Unijunction
(c)    Device with three junction
(d)   All of the above
Ans----c

7.       a waveform more peaky than a sine wave, the form factor will be—
(a)    1
(b)   11
(c)    More than 1.11 %
(d)   Less than 1.11 %
Ans---c

8.       Thyristor can be protected from over voltages by using ------
(a)    heat sink
(b)   voltage clamping device
(c)    fuse
(d)   relay
Ans----b

9.       Under normal operating voltage clamping device offers impedance of ---
(a)    Infinity
(b)   Low value
(c)    High value
(d)   Zero
Ans---- a

10.   What is used to protect the SCR from over current ---
(a)    CB and fuse
(b)   Snubber circuit
(c)    Voltage clamping device
(d)   Heat sink
Ans --- a

11.   A crystal diode has ----
(a)    One pn junction
(b)   Two pn junction
(c)    Three pn junction
(d)   All of the above
Ans ---- a

12.   A zener diode has----
(a)    One pn junction
(b)   Two pn junction
(c)    Three pn junction
(d)   All of the above
Ans--- a

13.   zener diode is used as ----
(a)    an amplifier
(b)   a rectifier
(c)    voltage regulation
(d)   multivibrator
Ans--- c

14.   zener diode is alwa connected-----
(a)    forward
(b)   reverse
(c)    both (a) and (b)
(d)   none of the above
Ans---b

15.   which of the following rectifier has the lowest forward resistance---
(a)    Gas tube
(b)   Vaccume tube
(c)    Solid State
(d)   None
Ans----c

16.   There is a need of transformer for-----
(a)    Bridge full wave rectifier
(b)   Centre tap full wave rectifier
(c)    Half wave rectifier
(d)   None of above
Ans ----b

17.   What happened. if the PIV rating of a diode is exceeded----
(a)    Diode is destroyed
(b)   Diode conduct poorly
(c)    Diode behaves like zener diode
(d)   None
Ans----a

18.   Max efficiency of a half-wave rectifier is ----
(a)    25%
(b)   40.6%
(c)    70%
(d)   100%
Ans ---b

19.   Most widely used rectifier is -----
(a)    Half wave rectifier
(b)   Full wave rectifier
(c)    Centre tap full wave rectifier
(d)   Bridge full wave rectifier
Ans---- 3

20.   When transistor are used  in the circuit they usually operate in the---
(a)    Breakdown region
(b)   Active region
(c)    Saturation and cutoff
(d)   Linear region
Ans ---- c

21.   The gate of a junction gate field effect transistor (JFET) is ------------ biased
(a)    Forward
(b)   Reverse
(c)    Both (a) and (b)
(d)   None of the above
Ans.---a

22.   The charge carrier are in a p channel JFET -------
(a)    Holes
(b)   Electrons
(c)    Both (a) and (b)
(d)   None
Ans—a

23.   MOSFET (metal oxide semiconductor field effect transistor) has _______  terminal
(a)    1
(b)   2
(c)    3
(d)   4
Ans -----d

24.   IGBT FULL FORM---
(a)    Impedance gate bipolar transistor
(b)   Integrated gate bipolar transistor
(c)    Insulated gate bipolar transistor
(d)   Indicating gate bipolar transistor
Ans --- c

25.   HBT Full Form ------
(a)    Hexajunction bipolar transistor
(b)    Heterojunction bipolar transistor
(c)    Hexadecimal bipolar transistor
(d)   Herojunction bipolar transistor
Ans---b

26.   In class A operation, the input circuit of a JFET is ………. Biased
(a)    Reverse
(b)   Forward
(c)    Both (a) and (b)
(d)   None of the above
Ans----a

27.   The channel of a JFET is between the -----
(a)    Gate and source
(b)   Gate and drain
(c)    Input and output
(d)   Drain and source
Ans—d

28.   JFET has three terminals, namely-------
(a)source , gate , drain
(b) cathode, anode , grid
(c ) emmiter , base , collector
(d)None
Ans ---- a

29.   JFET is also called______- transistor
(a)    Bipolar
(b)   Unipolar
(c)    Unijunction
(d)   None
Ans --- b

30.   The input control parameter of a JFET is---
(a)    Source voltage
(b)   Gate voltage
(c)    Drain voltage
(d)   Gate current
Ans --- b

31.   basically termed as normally-OFF MOSFET works only with----
(a)    large negative drain voltage
(b)   large positive gate voltage
(c)    large positive drain voltage
(d)   large negative gate voltage
Ans ---b

32.   IGBT possess ----
(a)    high input impedance
(b)   high on-state resistance
(c)    low input impedance
(d)   All of the above
Ans--- a

33.   controlling parameter in IGBT -----
(a) IC
(b) VGE
(c) Vce
(d) IG

Ans ----- b

34.   Which terminal does not belong to the SCR –
(a)    Anode
(b)   Cathode
(c)    Gate
(d)   Base
Ans--- d

35.   thyristor (SCR) is a---
(a)    NPN
(b)   PNP
(c)    PNPN
(d)   PN
Ans----  PNPN ©

36.   power transistor is a ----
(a)    two layer, one junction device
(b)   three layer, two junction device
(c)    three layer, three junction device
(d)   four layer, three junction device
Ans --- b

37.   GTO (gate turn-off thyristor) is a ---
(a)    PNP
(b)   PNPN
(c)    P-METAL –N – DEVICE
(d)   PN SINGLE JUNCTION DEVICE
Ans---- b

38.   The latching current is___ than the holding current
(a)    Negative
(b)   Lower
(c)    Higher
(d)   Same as
Ans--- b

39.   Schottky diodes are also known as -------
(a)    signaling diode
(b)   easy turn on diode
(c)    hot carrier diode
(d)   metal diode
Ans ---- c




12 comments:

  1. In Question no. 38 ., Sir as per my knowledge latching current is 2-3 times of holding current
    so latching current is grater than holding current

    ReplyDelete
  2. Holding up till you get a gas top off isn't down to earth, which is the reason acceptance ovens are picking up prominence. Heltronics

    ReplyDelete
  3. consequently the requirement for a more made sure about system becomes basic remembering the client's general security. cyber security training in hyderabad

    ReplyDelete
  4. Tendering is not just filling the information and winning it but it is more of business expansion, providing quality goods and services and that too at right cost and on time. new electronics

    ReplyDelete
  5. I definitely enjoying every little bit of it. It is a great website and nice share. I want to thank you. Good job! You guys do a great blog, and have some great contents. Keep up the good work. TV BF Deals 2020

    ReplyDelete
  6. Another regular use for little solar panels is to control an off-the-framework hotel or lodge.Installateurs zonnepanelen

    ReplyDelete
  7. China Wholesale Electronics give us an assortment of products.It is a decent site for evaluating the electronic items which are exorbitant in our nation. Europa-Road

    ReplyDelete
  8. It is notable and should not shock anyone that at this moment, presently, distributers and their in-house and outside counsel distributing legal counselors and amusement lawyers are angrily re-drafting their standard agreements to all the more completely catch the advanced and electronic right - that is, the entirety of a creator's computerized and electronic rights. electrical services

    ReplyDelete
  9. Obviously, distributing law by and large and the law of the computerized right and electronic right explicitly, administering these business exercises, has been delayed to get up to speed to the actual action. However a large portion of the distributing business "hazy situations" can be settled by forcing old good judgment translations upon new distributing legal counselor and diversion legal advisor industry builds, including the computerized right and electronic right, and others.Electrician

    ReplyDelete
  10. Maybe, in the expressions of "Tears For Fears", the creator and creator counsel "would be advised to separate it once more". Prior to consenting to allow anybody the writer's "computerized right: or "electronic right", or any components thereof, the writer and their distributing legal counselor and amusement lawyer need to make a rundown of the relative multitude of conceivable and complex electronic ways that the composed work could be spread, abused, or carefully or electronically in any case utilized. high voltage ceramic capacitor

    ReplyDelete
  11. Obviously, creators can likewise be exploited, as well - especially those not addressed by a distributing legal counselor or diversion lawyer. There is a long and appalling history of that occurrence, well preceding the approach of the electronic right and advanced right. It has most likely occurred since the times of the Gutenberg Press.
    China Power Mosfet manufacturer

    ReplyDelete
  12. Previously, one organization gave all pieces of your electric assistance (age, transmission and circulation, and retail deals). With rivalry, these parts are isolated into various organizations. power MOSFET

    ReplyDelete